Rolstoelbasketbal

Rolstoelbasketbal is een variant op Basketbal waarbij de sporters gebruikmaken van een Rolstoel.

Geschiedenis

De sport werd voor het eerst in 1945 in de Verenigde Staten gespeeld door oorlogsveteranen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Groot-Brittanië werd in die tijd een soort van rolstoel basketbal ontwikkeld genaamd netball. Deze twee takken van sport zijn later gecombineerd tot het rolstoelbasketbal zoals we dat nu kennen. Tegenwoordig zijn er zo’n 30.000 rolstoelbasketbalspelers en sinds de Paralympische spelen van 1960 is het rolstoelbasketbal paralympisch. Vanaf 1968 doen ook vrouwen mee.

De regels voor rolstoelbasketbal zijn niet veel anders dan die van basketbal, slechts het gebruik van een rolstoel is verplicht. Of de sporter in het dagelijks leven ook gebruik maakt van een rolstoel is daarbij (in ieder geval in Nederland) niet relevant.

Handicap en puntensysteem

In de competities wordt met een zogenaamd puntensysteem gewerkt: iemand met een zware handicap krijgt een lager aantal punten dan iemand met een lichte handicap. Het minimumaantal punten dat een speler kan krijgen is 1, het maximum is 4,5. Een valide speler krijgt altijd 4,5 punt. Voor de competitie geldt dat er slechts 2 valide spelers met een team mogen meedoen. De definitie die de bond gebruikt om te bepalen of iemand een handicap heeft is de volgende: “Een rolstoelbasketballer kan niet springen, sprinten en pivoteren als een valide basketballer, en er moet sprake zijn van een objectieve permanent meetbare fysieke beperking in het bewegingsapparaat die geverifieerd kan worden via medisch geaccepteerde methoden als röntgen, scanners en testen.”. Iemand die niet aan de definitie voldoet wordt als valide speler aangemerkt.

 

De rolstoel

In de eerste jaren werd gebruikgemaakt van de ADL-rolstoelen die ook voor dagelijks gebruik geschikt waren. Inmiddels zijn er speciale sportrolstoelen ontwikkeld die licht maar ook heel sterk zijn. Deze rolstoelen hebben schuinstaande wielen om de wendbaarheid te vergroten, en hebben aan de achterkant een of twee kiepwieltjes tegen het omvallen. Aan de voorkant zit een verplichte bumper die niet hoger mag zijn dan 11 cm.

Plaats een reactie